Sărbătoarea a început în seara zilei de 8 iulie, prin slujba de Priveghere, oficiată de un sobor de preoți și diaconi, sub protia arhimandritului Teofil Timișag, starețul Mănăstirii Gorovei din județul Botoșani. Numeroși pelerini veniți din diferite zone ale țării au participat la această slujbă, anticipând bucuria euharistică de a doua zi.
În dimineața zilei de 9 iulie, icoana „Îndrumătoarea” a fost purtată în procesiune din biserica mare a mănăstirii către locul special amenajat în incinta așezământului monahal, unde a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, dintre care amintim pe arhimandritul Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, arhimandritul Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru Vodă, arhimandritul Teofil Timișag, starețul Mănăstirii Gorovei, protosinghelul Ieronim Andreescu, starețul Mănăstirii „Sfântul Vasile cel Mare” Bodești-Neamț, precum și părintele profesor Viorel Laiu, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de lângă lavra nemțeană, părintele profesor Daniel Dascălu, directorul Seminarului teologic „Sfântul Gheorghe” din Botoșani. La slujbă au participat și egumenii schiturilor nemțene, precum și alți clerici, monahi și numeroși credincioși, care au venit să aducă prinos de rugăciune și cinstire Născătoarei de Dumnezeu.
În cadrul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Părinte Veniamin, cu metania din Mănăstirea Neamț, a subliniat importanța prezenței Maicii Domnului în viața credincioșilor și rolul icoanei „Îndrumătoarea” în istoria duhovnicească a lavrei nemțene și a întregii Moldove. A fost evocată tradiția de secole a pelerinajului și a închinării la această icoană făcătoare de minuni, ocrotitoare a monahilor și a poporului binecredincios:
Cinstim astăzi în mod deosebit icoana Maicii Domnului de la Neamț, „Îndrumătoarea” sau „Lidianca”, așa cum mai este ea cunoscută. Această icoană, de peste șase secole, ocrotește măreața ctitorie a Mușatinilor și toată Țara Moldovei. Odorul neprețuit de la Mănăstirea Neamț este recunoscut ca una dintre vestitele icoane făcătoare de minuni ale țării noastre, prin care Maica Domnului își revarsă darurile cele bogate asupra celor care vin cu dragoste și credință să-i ceară ajutorul pentru vindecare și mântuire, pentru pacea și bunăstarea întregii lumi.
După ce a prezentat crâmpeie din istoria icoanei „Îndrumătoarea”, Preasfinția Sa a adăugat: „este o mare bucurie să fim din nou aici, la Neamț, una dintre cele mai renumite vetre monahale românești, cu o tradiție bogată, care a rodit, de-a lungul secolelor, mulțime de sfinți ce au adunat în candelele sufletelor lor untdelemnul faptelor bune. Mănăstirea aceasta, prin vestiții săi stareți, a susținut identitatea românească, contribuind la păstrarea limbii noastre, prin tipărirea a numeroase cărți de cult și de spiritualitate ortodoxă, care au circulat nu doar în Moldova, ci și în celelalte provincii istorice românești, mai ales în Transilvania și Basarabia”.
În încheiere, ierarhul a rostit un îndemn și o rugăciune: „Maica Domnului Îndrumătoarea, ocrotitoarea Mănăstirii Neamț și a întreg pământului nostru românesc, în toată rotunjimea lui, să ne fie pavăză și luminare, ca să alegem «partea cea bună» de care a făcut pomenire Sfânta Evanghelie citită la Dumnezeiasca Liturghie de astăzi. Vă îndemn să veniți aici, în fiecare an, în ziua cinstirii acestei sfinte icoane făcătoare de minuni, și să o rugăm pe Născătoarea de Dumnezeu să nu contenească a revărsa peste noi harul cel tămăduitor și ocrotitor al Fiului ei și Dumnezeul nostru”.
După împărtășirea credincioșilor cu Sfintele Taine, programul liturgic a continuat cu citirea Acatistului icoanei Maicii Domnului „Îndrumătoarea”.
La finalul sărbătorii, părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor celor prezenți:
Mulțumim Bunului Dumnezeu și Preasfintei Născătoare de Dumnezeu pentru bucuria praznicului de astăzi. Mulțumim, cu recunoștință, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, care a binecuvântat ca Preasfințitul Părinte Veniamin să fie astăzi în mijlocul nostru, rugându-ne împreună la icoana Maicii Domnului „Îndrumătoarea”, păstrată cu sfințenie în Mănăstirea Neamț încă din veacul al XV-lea. Această sfântă icoană a fost, de-a lungul veacurilor, chip al milostivirii cerești și izvor nesecat de mângâiere pentru tot cel ce, cu credință, a alergat la ea. Înaintea ei s-au rugat, cu evlavie și bune nădejdi, nu doar Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt, ci și mulți membri ai dinastiei Mușatine. La sfânta icoană s-au rugat și numeroase cete de călugări nevoitori și mulțime de pelerini, care au alergat la sfânta icoană cu nădejdi bune de mântuire. Și noi, urmând pilda celor dinaintea noastră, cădem cu smerenie înaintea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, rugându-ne să ne fie acoperământ și mijlocire, să ne întărească pașii pe calea mântuirii și să reverse binecuvântarea ei peste această mănăstire, peste țara noastră și peste tot poporul binecredincios, venit astăzi să aducă preacinstire Îndrumătoarei noastre, a tuturor.
Sărbătoarea s-a încheiat cu tradiționala procesiune în jurul bisericii mari a mănăstirii, în cadrul căreia icoana „Îndrumătoarea” a fost purtată cu cinste, însoțită de popasuri de litanii și ectenii speciale. La final, icoana a fost reașezată în biserică, spre închinarea tuturor pelerinilor care vin neîncetat la Mănăstirea Neamț, căutând îndrumare, mângâiere și ocrotire sub sfântul Acoperământ al Maicii Domnului.